Beogradski izbori: Do 14 sati glasalo preko 28% glasača, brojne nepravilnosti

NIJE VAM OVO SEVERNA KOREJA

0 2.870

Jutros u sedam sati u Beogradu je počelo glasanje na izborima za odbornike Skupštine grada, na kojima učestvuju 24 liste.

O REGISTROVANIM SLUČAJEVIMA DUPLIH LISTA, BUGARSKIH VOZOVAKLIKNITE OVDE

Biračko pravo ima 1.606.931 gradjanin i oni će moći do 20 sati da glasaju na 1.185 biračkih mesta.

Sva biračka mesta moraju da budu neprekidno otvorena do 20 sati, a svakom biraču koji se nadje na biračkom mestu u trenutku zatvaranja biće omogućeno da glasa.

Na snazi je izborna tišina koja će trajati do zatvaranju biračkih mesta, u 20 sati, a tokom koje je zabranjena izborna propaganda.

Na dan glasanja od sedam do 20 sati, dozvoljeno je objavljivanje izveštaja o tome gde su kandidati glasali, ali ne i njihove izjave.

Tokom izborne tišine dozvoljeno je i emitovanje informacija o izlaznosti gradjana i spotova nadležnih republičkih organa i nevladinih organizacija u kojima se gradjani upućuju u koje vreme i na koji način mogu da glasaju.

Dok je na snazi predizborna tišina, na biračkom mestu i na 50 metara od njega zabranjeno je isticanje simbola političkih stranaka i drugog propagandnog materijala.

Lokalni izbori danas se održavaju i u Boru, Arandjelovcu i Sevojnu.

Kandidat za gradonačelnika liste „Beograd odlučuje, ljudi pobedjuju“ Dragan Djilas glasao je danas u 8.00 na biračkom mestu u opštini Vračar.

Kandidat za gradonačelnika Beograda liste Socijalističke partija Srbije i Jedinstvene Srbije Aleksandar Antićglasao je danas na biračkom mestu u opštini Zvezdara.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić glasala je danas na biračkom mestu u opštini Savski venac.
Kandidat za gradonačelnika Beograda i predsednik Demokratske stranke Dragan Šutanovac glasao je danas na biračkom mestu u Mirijevu. Šutanovac je kandidat za gradonačelnika liste „Da oslobodimo Beograd DS, Nova, SDS, ZEP Zeleni“.
Predsednik Srbije i Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić glasao je danas na izborima za odbornike Skupštine grada Beograda. Vučić je glasao na biračkom mestu na Novom Beogradu. Posle glasanja Vučić nije želeo da da izjavu, samo je novinarima poželeo sve najbolje.
Predsednik Socijalističke partije Srbije i nosilac liste za beogradske izbore „SPS -JS“ Ivica Dačić glasao je danas na biračkom mestu na Dedinju.
Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik glasao je danas nešto posle 10 časova na biračkom mestu na opštini Savski venac.
Kandidat za gradonačelnika Beograda, predsednik Demokratske stranke Srbije Miloš Jovanović glasao je danas na biračkom mestu u opštini Vračar.
Predsednik Pokreta slobodnih gradjana Saša Janković glasao je danas na izborima za odbornike Skupštine grada Beograda.
Prvi na listi „Inicijativa Ne da(vi)mo Beograd – Žuta patka – Čiji grad, naš grad – Ksenija Radovanović“ Dobrica Veselinović glasao je danas u 8.30 na biračkom mestu na opštini Novi Beograd.
Predsednik Partije ujedinjenih penzionera Srbije i ministar zadužen za regionalni razvoj i koordinaciju rada javnih preduzeća Milan Krkobabić glasao je danas na biračkom mestu na Novom Beogradu.
Kandidat Srpske radikalne stranke za gradonačelnika Beograda Miljan Damjanović glasao je danas na biračkom mestu u opštini Zvezdara.
Prva na listi „Inicijative Ne davimo Beograd – Žuta patka – Čiji grad, naš grad“ Ksenija Radovanovićglasala je jutros na biračkom mestu 57 u opštini Novi Beograd.
 
Cesid: Do 14.00 na izbore u Beogradu izašlo 28,7 odsto birača upisanih u birački spisak

Na izborima za odbornike Skupštine grada Beograda je danas do 14.00 glasalo 28,7 odsto gradjana s pravom glasa, saopštio je Cesid.

Prema njihovim podacima, izlaznost je veća nego 2014. godine za jedan odsto, a od parlamentarnih izbora 2016. godine za jedan i po odsto, ali je manja u odnosu na predsedničke izbore održane prošle godine na koje je do 14.00 izašlo 31 odsto upisanih u birački spisak. Opširnije pročitajte OVDE.

GIK: Do 14 časova glasalo 28,08 odsto birača, bez bitnijih nepravilnosti
Po podacima Gradske izborne komisije (GIK), na izbore za Skupštinu Beograda do 14 časova izašlo je 28,08 odsto birača što je približno izlaznosti zabeleženoj na parlamentarnim izborima 2014. godine do 14 časova.
Po rečima predsednika GIK Zorana Lukića, glasanje protiče bez bitnijih nepravilnosti. Opširnije pročitajte OVDE.
 
 
 
CRTA: Do 13.00 na šest odsto biračkih mesta u Beogradu niz nepravilnosti

Do 13.00 na šest odsto biračkih mesta u Beogradu uočen je niz nepravilnosti i zabeleženi su pojedinačni incidenti koji su se dogodili van biračkih mesta, saopštila je danas posmatračka misija CRTA.

Šef te misije Raša Nedeljkov kazao je na konferenciji za novinare da su primećeni slučajevi višestrukog glasanja i paralelnog vodjenja evidencija od strane članova biračkog odbora. Opširnije pročitajte OVDE.

 
 
Inicijativa: Na biračkom mestu vodjeni paralelni spiskovi; SNS: Inicijativa snima i popisuje birače

Inicijativa „Ne davimo Beograd“ saopštila je danas da je u toku prepodneva utvrdila vodjenje paralelnih evidencija glasača na više biračkih mesta, a da su njihovi kontrolori i gradjani koji su ukazali na povrede napadnuti.

Inicijativa je navela da je na biračkom mestu broj 66 na Zvezdari (Mesna zajednica Novo Mirijevo 2) oko 11.00 došlo do incidenta i da je jedan glasač koji je ukazivao na da članovi biračkog mesta vode paralelni spisak, napadnut. Opširnije pročitajte OVDE.

 
 
 
CRTA: Ozbiljnije nepravilnosti na pet odsto biračkih mesta u Beogradu
Na izbore za odbornike Skupštine Beograda do 10 časova izašlo je sedam odsto upisanih birača a posmatrači CRTE zabeležili su ozbiljnije nepravilnosti na pet odsto od ukupnog broja biračkih mesta, izjavio je danas šef misije CRTA Raša Nedeljkov.

Po njegovim rečima, nepravilnosti se odnose na vodjenje paralelne evidencije birača, njihovo fotografisanje, naknadno ubacivanje kontrolnog listića u biračku kutiju i višestruko glasanje a zabeleženo je i nekoliko slučajeva kolektivnog glasanja pripadnika romske nacionalne manjine.

Nedeljkov je kazao i da su posmatrači misije CRTA registrovali neki vid vodjenja kampanje ili agitacije na jedan odsto biračkih mesta. Opširnije pročitajte OVDE.

 
 
 
Supruzi nosioca liste POKS Predraga Markovića nije omogućeno da glasa

Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) saopštio je danas da supruzi nosioca liste POKS Predraga Markovića nije omogućeno da glasa na biračkom mestu u Rakovici jer nije upisana u birački spisak.

POKS je u saopštenju naveo da Markovićevoj supruzi nije omogućeno da glasa „iako su važeće lične karte supružnika na istoj adresi“.

U Beogradu se danas održavaju izbori za odbornike Skupštine grada Beograda.

loading...
Preuzeto od beta

Možda Vam se takođe svidi: -->>

Komentari

Učitavanje u toku. Molim Vas sačekajte.