Lečić: Živimo u kriminogenom društveno-političkom rijalitiju

O kampanji se dugo pričalo i mnogo više pre početka izbora nego danas.

Foto: Jakov Simović
1 578

Vučić i SNS su uspeli da anesteziraju javnost, da ljudima sve drugo predstave kao temu, samo ne beogradske izbore. Oni su počeli da se boje. Ovi koji su sad na vlasti, koji se u ovom trenutku predstavljaju novim političkim imenom, potpuno su okupirali Beograd i žele da od njega naprave prestonicu betona, asfalta i kiča. Naš zadatak je da oslobodimo Beograd od njih, agresije, nasilja i neukusa koji promovišu. I moramo da shvatimo, da promene počinju ovde i sad. Priroda ovog režima najbolje se ogleda u samim kampanjama. NJihova kampanja može biti sinonim za maltretiranja, hapšenja, ucenjivanje golom egzistencijom…, kaže u razgovoru za Danas Branislav Lečić, glumac i potpredsednik Demokratske stranke, komentarišući aktuelnu kampanju za izbore u Beogradu.

* A kakva je vaša kampanja?

– Što se tiče kampanje DS i koalicije „Da oslobodimo Beograd“, ona je svakako najjeftinija, ali je daleko najenergičnija na terenu. Svakodnevno smo sa ljudima i svakoga dana je jasno da ne mogu oni nas da uguše. Otporni smo, prkosni i veliki borci. Demokrate su svuda i obraćamo se direktno ljudima.

* Zašto bi, prema Vašem mišljenju, Dragan Šutanovac trebalo da bude naredni gradonačelnik Beograda?

– On je jako kratko predsednik DS, svega nešto više od godinu dana. Za tih godinu dana donosio je samo dobre odluke po stranku i celu opoziciju. Jeste da je godinama bio satanizovan, izmišljenim aferama, ali u njegove reformatorske sposobnosti niko ne sumnja. Baš zbog toga, zato što znam da je čovek sa idejom koji zna da upravlja velikim sistemima, bio sam prvi koji mu je rekao da on treba da bude naš kandidat. Beogradu treba takav čovek, ali Beogradu treba i jaka DS. Samo ukoliko je DS slab, Vučić će biti jak. Ništa loše ni o kome iz opozicije neću da kažem, ali samo jaka DS je garant Vučićevog poraza, dopalo se to nekome ili ne, to je tako. Da su sve ostalo samo kratkotrajni projekti, videće se i petog marta kada će jedino DS i naša koalicija biti tu.

* Pojedini analitičari tvrde da će se DS boriti za prelazak cenzusa na ovim izborima. Kakav ishod Vi očekujete?

– Za mnoge od njih postavlja se pitanje da li su oni istraživači javnog mnjenja ili pokušavaju da budu njegovi kreatori. Istorija višestranačja u Srbiji traje koliko i DS. Pazite, u ovih burnih, gotovo 30 godina, mnogi su dolazili sa istim zadatkom – da unište DS. Jer svi i tada i sada znaju da je DS jedina koja može da stane na put svakoj despotskoj vlasti. Jedini način da odbranimo demokratiju u Srbiji je da odbranimo DS koja jedina može da apsorbuje energiju, kreira i izvede promene u Srbiji.

* Kampanju ste počeli deklaracijom.

– Da, tako je. DS se vraća svojim vrednostima koje moraju da budu glavna politička okosnica našeg rada i na to sam veoma ponosan. Zato smo i kampanju počeli sa vrednosnom deklaracijom „za Beograd, Slobodan grad“ – u tom dokumentu mi predstavljamo našu viziju i ideju Beograda kakav treba da bude u budućnosti. DS je u prethodnih godinu dana shvatio da mora da se transformiše, otvara i menja, da mora da se vrati postulatima DS koji se ogledaju u afirmaciji naših vrednosti. I nije slučajno da je DS odlučila da kulturu stavi u epicentar svog političkog nastupa. Na moje veliko zadovoljstvo, moram da priznam, jer otkad znam za sebe pričam o tome da bez kulture nemamo ni politiku, niti stabilnu demokratiju, niti ekonomski uspešnu zemlju. Kultura je baza svake ozbiljne promene. Sa kulturom i sa nezavisnim institucijama, sa stvarnom podelom demokratske vlasti i tu u prvom redu mislim na nezavisno sudstvo, ima šanse da uz ogroman napor i rad uspostavimo stabilan i održiv društveni sistem.

loading...
Sadržaj preuzet od Danas

Možda Vam se takođe svidi: -->>

Komentari

Učitavanje u toku. Molim Vas sačekajte.