POKS: Da se gradonačelnici i odbornici biraju direktno

Pokret obnove Kraljevine Srbije podneo je novi Predlog zakona o lokalnim izborima Skupštini Srbije.

Foto: Fonet
0 187

Osnovna izmena koju žele da postignu ovim predlogom je da se gradonačelnici, kao i dve trećine odbornika u lokalnim skupštinama, ubuduće biraju direktno, imenom i prezimenom, voljom građana, a ne kako kažu, političkim odlukama vodećih stranaka ili koalicija. Predlog je zvanično predao narodni poslanik i predsednik POKS-a Žika Gojković.

Pročitajte više na ovu temu

Nosilac liste POKS na izborima za Skupštinu Beograda Predrag Marković ističe da je ovo izuzetno bitan predlog, jer „ljude treba ceniti po onome što lično rade, a ne po onome što pričaju“.
– Dok drugi pričaju o problemima, mi kao i za sve drugo već imamo spremna rešenja. Ovaj Zakon rešava tri sistemska i dva tehnička problema koji su ključni za što neposrednije odlučivanje građana u izboru i smeni vlasti i uspostavljanju reda i stabilnosti u izbornim ciklusima.

Sistemski problemi koji bi bili rešeni su, neposredan izbor gradonačelnika u gradovima, zatim neposredno biranje imenom i prezimenom dve trećine odbornika, ali i ako dve trećine skupštine zatraži smenu gradonačelnika a on ne bude opozvan, toj skupštini automatski prestaje mandat.

loading...
Sadržaj preuzet od Danas

Možda Vam se takođe svidi: -->>

Komentari

Učitavanje u toku. Molim Vas sačekajte.