Država traži od građana da plaćaju porez, a sama ga ne plaća

Prošle nedelje čak tri državne institucije objavile su spiskove najvećih dužnika, a osim poznatih firmi koje se na tim evidencijama nalaze godinama, kao i onih koje se stečajevima brane od naplate, pažnju privlači veliki i broj državnih preduzeća.

Danas
0 547

Prvo je Poreska uprava, nakon pisanja Danasa koji ju je podsetio na tu zakonsku obavezu, objavila listu od 500 najvećih dužnika, potom su to isto učinili Sekretarijat za javne prihode Grada Beograda i Narodna banka Srbije koja je izašla sa 100 najvećih iznosa za koje su blokirani računi firmi.

Pročitajte više na ovu temu

Prva na spisku Poreske uprave je NIP Borba, za koju malo ko veruje da i dalje posluje. Ipak, njen dug je veći od dve milijarde dinara, račun je blokiran od 2003. godine, ali prema završnom računu za 2016. preduzeće u stopostotnom vlasništvu države, smešteno u višespratnom zdanju na Trgu Nikole Pašića, zapošljava oko 70 radnika za čije zarade godišnje izdvaja više od 20 miliona dinara i pritom, uz prihod od 24,5 miliona, beleži gubitak od 120 miliona dinara. Visoko je kotirano i društvo za izdavačku delatnost iz sistema Auto moto saveza Srbije, koje duguje 540 miliona dinara. Tu su i lokalna javna preduzeća, od komunalnog i Borjaka iz Vrnjačke Banje (342 i 277 miliona), Gradskog saobraćajnog iz Novog Sada (286 miliona) do sportskih klubova. U blokadi od 75 miliona dinara, ali i sa dugom od 260 miliona je i i društveno preduzeće Sigurnost, koje pruža usluge obezbeđenja.

loading...
Sadržaj preuzet od Danas

Možda Vam se takođe svidi: -->>

Komentari

Učitavanje u toku. Molim Vas sačekajte.