Država krije poreske dužnike

Pre ravno godinu i po dana Poreska uprava je poslednji put objavila spisak najvećih poreskih dužnika na šta je inače obavezna po Zakonu o poreskom postupku i poreskoj administraciji.

Danas
0 378

Država krije poreske dužnike

Pročitajte više na ovu temu

Pre ravno godinu i po dana Poreska uprava je poslednji put objavila spisak najvećih poreskih dužnika na šta je inače obavezna po Zakonu o poreskom postupku i poreskoj administraciji.

Osim što krši zakon, Poreska uprava je napravila ogroman korak nazad u transparentnosti nakon što je javnost na jedvite jade 2011. godine izdejstvovala da se u zakon ubaci obaveza objavljivanja ovih podataka. Tako se nakon prve objavljene liste za 31. decembar 2011. godine saznalo da 300 najvećih dužnika duguje čak dve milijarde evra za porez.

Jelisaveta Vasilić, članica Saveta za borbu protiv korupcije, smatra da potpuno netransparentno postupanje Poreske uprave znači da ne znamo ni šta nije naplaćeno, ni od koga niti da li će ikada i biti naplaćeno.

„Da ne treba objavljivati ne bi stajalo u zakonu. Zakonska obaveza mora da se poštuje, ali očigledno da je nekome dozvoljeno da krši zakon“, upozorava Vasilić.

Pred objavljivanje prvih lista početkom 2012. u javnosti je kulminiralo nezadovoljstvo spekulacijama da tajkuni i privilegovani biznismeni bliski vlasti ne plaćaju poreze i to usred ekonomske krize.

Nakon objavljivanja ispostavilo se da su najveći dužnici u stvari državna preduzeća u restrukturiranju, ali je na spisku bilo i preduzeća poput Verano motorsa, Pinka i biznismena Vojina Đorđevića ili Radisava Rodića. Zanimljivo je da je danima pred objavljivanje spiskova bila navala na plaćanje poreza kako se neka imena ne bi našla na „listi srama“, a i nakon objavljivanja mnogi su se čudili otkud baš oni kada ništa ne duguju.

Sada, nakon sedam godina objavljivanja ovih spiskova iz nekog razloga javnost više ne može da vidi ko najviše duguje državi.

Nemanja Nenadić, programski direktor Transparentnosti Srbija, ocenjuje da je loše da se zakonska obaveza i praksa objavljivanja podataka krše, šta god da je razlog.

loading...
Sadržaj preuzet od Danas

Možda Vam se takođe svidi: -->>

Komentari

Učitavanje u toku. Molim Vas sačekajte.