U Beogradu svaki peti objekat niče bez dozvole

Od donošenja novog Zakona o planiranju i izgradnji, koji je garantovao da divlje gradnje u Srbiji više neće biti, prošlo je gotovo tri godine, a nelegalni objekti i dalje niču.

Foto: FoNet / MOD
0 395

U Beogradu svaki peti objekat niče bez dozvole

Od donošenja novog Zakona o planiranju i izgradnji, koji je garantovao da divlje gradnje u Srbiji više neće biti, prošlo je gotovo tri godine, a nelegalni objekti i dalje niču.

Uprkos najavama da će protiv nesavesnih investitora biti primenjene drastične mere, od zatvora do rušenja, država očigledno još nije spremna da u ovaj posao uđe. Ono što zakon nalaže u ovakvim slučajevima, ne primenjuje se, pri čemu u tom zatvaranju očiju učestvuju svi nivoi vlasti, od republičke do lokalne i na kraju do javnih i komunalnih preduzeća.

Samo u Beogradu, gde se prema rečima gradskog menadžera Gorana Vesića trenutno gradi oko milion kvadrata, bez dozvole niče još skoro 200.000. Svaki peti. Prema tvrdnji Vesića, da bi se država izborila sa nesavesnim investitorima potrebno je da se menja čitav niz zakona, pa je on rešenje tog problema ostavio za posle izbora. Utvrdio je, međutim, da „inspekcije po pravilu urade sve što je u njihovoj nadležnosti, a investitor ne završi u zatvoru, nego nastavlja da gradi“, a najavio i da će u novom mandatu (čija izvesnost mu, izgleda, nije upitna) izneti predloge kako da se sankcioniše divlja gradnja, „možda čak i oduzimanje tih nekretnina“. To ih, doduše, neće učiniti legalnim, a otvoriće novo pitanje iz sfere borbe protiv korupcije – u čiju kasu će da se slije prihod od takvih nekretnina, po kojoj ceni će se prodavati i još važnije, zašto je država dozvolila da se objekat završi a nije primenila zakone kojima bi to sprečila.

Ako je već zakonom utvrđeno da je divlja gradnja krivično delo, zašto kada inspekcije zatvore gradilište i podnesu prijavu, ne reaguje ni policija ni tužilaštvo? Umesto toga, investitor jednostavni nastavi radove. Ćutanje republičkog nivoa prenosi se dalje na lokalni. Najjednostavniji način da se divlja gradnja zaustavi je da se nelegalna zgrada ne priključi na elektro i vodovodnu mrežu. Ipak, uprkos jasnim pravilima javnih i komunalnih preduzeća, takvi objekti uspevaju da obezbede priključke i da se nađu na tržištu.

loading...
Sadržaj preuzet od Danas

Možda Vam se takođe svidi: -->>

Komentari

Učitavanje u toku. Molim Vas sačekajte.