U Er Srbiji „nagrada“ za rađanje dece – gubitak posla

Kada je 1. novembra 2017. godine oko 340 zaposlenih iz ASGS (Air Serbia Ground Services), ćerka-firme Er Srbije, preuzeo Aerodrom "Nikola Tesla", među njima nije bilo 28 žena koje su u tom trenutku bile na porodiljskom bolovanju.

Foto: Fonet/EPA
0 284

U Er Srbiji „nagrada“ za rađanje dece – gubitak posla

Pročitajte više na ovu temu

Kada je 1. novembra 2017. godine oko 340 zaposlenih iz ASGS (Air Serbia Ground Services), ćerka-firme Er Srbije, preuzeo Aerodrom „Nikola Tesla“, među njima nije bilo 28 žena koje su u tom trenutku bile na porodiljskom bolovanju.

Ovo im niko nije rekao do nekoliko dana pred istek bolovanja kada su im, što usmeno što pismeno, saopštili da im ugovori o radu (listom urađeni na određeno vreme ili neko drugo angažovanje, a ne za stalno) neće biti produženi.

Kako ističu neke od zaposlenih u ovoj firmi koje su se javile Danasu, njima dva meseca niko ništa nije hteo da kaže o statusu kako bi bar imale vremena da traže drugi posao. Niko nije odgovarao na službene imejlove niti su se javljali na telefone da bi im samo nekoliko dana pred istek bolovanja rekli da više nemaju posao. Prema rečima Teodore Stefanović, uveravali su je da će sve biti u redu da bi je 10 dana pred istek bolovanja obavestili da je nezaposlena.

– U Er Srbiji radim tri godine i sedam meseci i to mi je prvi i jedini posao do sada. Ružno je da mi se na taj način da otkaz.

Pokušavala sam dva meseca da dobijem informaciju šta će biti sa mnom nakon preuzimanja da bi mi se jutros javila sekretarica i rekla da neće biti produžen ugovor. Slala sam mejlove u kadrovsku službu, zvala svog nadređenog, ali bez ikakvog odgovora. Jedini razlog zašto sam ostala bez posla jeste to što sam odlučila da budem majka – rezignirana je Stefanović.

U sličnoj situaciji našla se i Jovana Đorđević, koja objašnjava da su prilikom odlaska na bolovanje potpisali anekse ugovora kojim im se obezbeđuje da budu zaposlene do kraja bolovanja.

– Bilo bi fer da su nam najavili ranije da neće produžavati ugovore da tražimo drugi posao. Umesto toga su nam davali neka neodređena usmena uveravanja da će sve biti u redu. Ovako ostajemo bez posla sa malim detetom. Pored toga, najviše boli neljudski odnos prema nama – kaže Đorđević.

One trenutno razmišljaju da potraže pomoć sindikata, ali i da razmotre mogućnosti pravne zaštite.

Međutim, od pravnog ugla daleko je strašnija poruka koju šalje država, a Er Srbija, kao i Aerodrom su većinski državne kompanije, da ako se usudite da rodite dete, možete lako ostati bez posla i to istovremeno sa porukama kako je važno podsticati rađanje i zadržati mlade u Srbiji.

loading...
Sadržaj preuzet od Danas

Možda Vam se takođe svidi: -->>

Komentari

Učitavanje u toku. Molim Vas sačekajte.