SOS sindikat: GSP se gura u privatizaciju

Popravku i servisiranje grejanja na jednom delu autobusa iz voznog parka Gradskog saobraćajnog preduzeća "Beograd" obavljaće privatna firma koju će GSP unajmiti putem javne nabavke, iako ovo preduzeće poseduje sopstveni pogon za obavljanje ovog posla.

Foto: Miroslav Dragojević
0 838

SOS sindikat: GSP se gura u privatizaciju

Pročitajte više na ovu temu

Popravku i servisiranje grejanja na jednom delu autobusa iz voznog parka Gradskog saobraćajnog preduzeća „Beograd“ obavljaće privatna firma koju će GSP unajmiti putem javne nabavke, iako ovo preduzeće poseduje sopstveni pogon za obavljanje ovog posla.

Naime, odlukom menadžementa GSP-a, 6. 12. raspisan je tender za usluge servisiranja i popravke grejanja na autobusima tipa IK-112N, IK-218N, IK-218 i IK-218M, kojim se pozivaju firme da dostave ponude za obavljanje ovog posla do 22. 12. Sindikat SOS ovakav potez vidi kao još jedan korak ka otuđenju poslova koje GSP može i sam da obavlja, a sve sa ciljem postepene privatizacije ovogo preduzeća.

„Ovo je još jedan korak koji služi izvlačenju novca iz GSP-a ustupanjem poslova drugim firmama, koji možemo samostalno da radimo i koji smo do sada obavljali kao rutinski. Kako to odjednom naši majstori nisu u stanju da održavaju grejanje na ovim autobusima, već to mora da radi neka druga, privatna firma, po cenama, verujemo, višestruko većim nego što je to koštalo do sada u GSP „Beograd“, ukazuje Nikola Antić, predsednik SOS sindikata. On dodaje da nije jasno kako će to dobirenti boljem poslovanju GSP-a koje je i ovako u dugovima zbog neracionalne potrošnje, a plaćanje spoljnih saradnika je samo dodatni namet. Navodeći da se isto desilo i sa pranjem vozila, obezbeđenjem objekata, farbanjem autobusa, a sada i popravkom grejanja na autobusima, Antić naglašava da će to imati negativne socijalne posledice jer će radnici ostati bez posla.

„Brojni poslovi su prethodnih godina oduzeti iz naše kuće i ustupljeni nekom drugom koji to radi za daleko veći novac, ostavljajući naše radnike bez posla kako bi sutra neko mogao da kaže da radnika ima previše i da treba smanjiti broj zaposlenih u održavanju“ sumnjičav je Antić, dodajući da je nejasna logika da se grenjanje popravlja na samom kraju zimske sezone.

„Na stranu što je tender raspisan u decembru, što će odluka biti doneta u januaru, a ugovor zaključen i posao otpočet tek u februaru 2018. godine, skoro pa na kraju zime i kada prođu najhladiniji dani, pitamo se kako to odjednom naši majstori nisu u stanju da održavaju grejanje na ovim autobusima, već to mora da radi neka druga, privatna firma, po cenama, verujemo, višestruko većim nego što je to koštalo do sada u GSP – Beograd“, ukazuje predsednik SOS sindikata.

 

loading...
Sadržaj preuzet od Danas

Možda Vam se takođe svidi: -->>

Komentari

Učitavanje u toku. Molim Vas sačekajte.