Država nema projekte, a hoće da gradi već u martu

Ako se sva obećanja ispune, Srbija bi u narednih nekoliko godina mogla biti preplavljena jeftinim stanovima.

Foto: Fonet/ Dragan Antonić
0 820

Država nema projekte, a hoće da gradi već u martu

Ako se sva obećanja ispune, Srbija bi u narednih nekoliko godina mogla biti preplavljena jeftinim stanovima.

Pored još ranije najavljenih stanova od po 490 evra po kvadratu od strane Bogoljuba Karića i predsednik Srbije Aleksandar Vučić je pre dva dana, nakon sednice vladine Komisije za stanogradnju, najavio da bi već od proleća mogla početi gradnja prvih stanova za rešavanje stambenog pitanja zaposlenih u Vojsci Srbije, policiji, BIA, kao i pripadnicima Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija, odnosno zatvorskim čuvarima. Prema Vučićevim podacima u Srbiji ima oko 35.000 ljudi zaposlenih u ovom sektoru bez sopstvenog krova nad glavom. Najavljeno je da bi kasnije mogli da se u program uključe i mladi naučnici i mladi bračni parovi.

Plan da se u narednih 10 godina u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Vranju, Kragujevcu i Kraljevu izgradi dva miliona kvadrata jeftinih stanova koji bi koštali manje od 500 evra po kvadratu van Beograda, a u Beogradu 550 do 580 evra zvuči lepo ali je teško izvodljivo, smatra Mahmud Bušatlija, konsultant za investicije. On ističe i da zbog nedostatka projekata teško da će gradnja početi sledeće godine.

„Ni za jednu zgradu nema planskih dokumenata tako da sledeću godinu mogu da skupe papire, ali teško da može biti išta od gradnje. Eventualno može nešto da se organizuje za slikanje, ali za nešto ozbiljnije teško. Problem kod nas nikada nisu bile pare već nedostatak projektovanja i planiranja. Tako imamo situaciju da polovinu odobrenih sredstava za infrastrukturne radove ne koristimo“, ističe Bušatlija uz napomenu da je tome razlog to što se time kod nas bave političari, a ne stručni ljudi.

Ovih dva miliona kvadrata, ukoliko se radi o bruto površini, iznosi oko 26.300 stanova prosečne površine od 57 kvadrata koliko iznosi prosečan novoizgrađeni stan u Srbiji.

Ukoliko bi kamatna stopa na stambeni kredit bila 2,9 odsto godišnje stan od 60 kvadrata koštao bi oko 30.000 evra, a mesečna rata bi bila oko 126 evra u narednih 25 godina. Državna subvencija koja bi se vodila kao učešće u kreditu vraćala bi se pet godina nakon isplate kredita banci.

loading...
Sadržaj preuzet od Danas

Možda Vam se takođe svidi: -->>

Komentari

Učitavanje u toku. Molim Vas sačekajte.