Veljanovski: Srbija je još uvek u predvorju demokratije

Profesor Fakulteta politickih nauka Rade Veljanovski ocenio je u Novom danu da u regionu nema dovoljno demokratskih kapaciteta i zrelosti da se reše otvorena pitanja.

Foto: Stanislav Milojković
0 512

Veljanovski: Srbija je još uvek u predvorju demokratije

Profesor Fakulteta politickih nauka Rade Veljanovski ocenio je u Novom danu da u regionu nema dovoljno demokratskih kapaciteta i zrelosti da se reše otvorena pitanja.

Govoreći o spomeniku bivšem premijeru Zoranu Đinđiću, on je rekao da je važnije ostvariti ideje o Srbiji kao otvorenom demokratskom društvu, nego podizati spomenike.

Veljanovski je kazao da su „tvrdoglavosti i isključivosti“ kod političkih rukovodstava u regionu velike, nema dovoljno demokratskog kapaciteta da se problemi reše, i ne postoji pravi odnos prema bliskoj prošlosti sa kojom nismo u stanju da se suočimo.

Hag je posledica činjenice da se jedna zemlja raspala na stravičan način, a nije bilo mudrih političara da zaustave taj rat i Hag je bio nužno zlo.

„Zemlje koje su učestvovale u ratovima nisu bile u stanju da se suoče sa problemom, da sude sopstvenim zločincima“, rekao je on i dodao da veruje da bi bilo još manje zločinaca bilo osuđeno da nije bilo Haškog tribunala.

„Lako je optužiti Hag za epilog, ali krivci su u našim zemljama“, kazao je i podstio da se prema nekim osuđenim ratnim zločincima u sve tri države sadašnje vlasti ponašaju kao prema herojima.

„To je loš, necivilizovan odnos, i ako se to nastavi, mnogo važnije pitanje je kako će Srbija i Hrvatska i BiH ostati zapisane u istoriji, nego kako će ostati zapisan Haški tribunal“, istakao je.

Vređanja poslanika u Skupštini uvreda su i za državu
Srbije je još uvek u predvorju demokratije, mi smo rovita emokratija i još dugo ćemo ići ka tome da postanemo zemlja dvopartijskog ili tropartijskog sistema, ocenjuje on.

Govoreći o sukobima u parlamentu, kazao je da su oni dokaz nezrelosti, a poslanici bi morali da budu svesni toga da kada se vređaju u skupštini, time vređaju i Srbiju kao državu.

„To treba da bude signal svim građanima da bolje promisle kad budu davali glas, koga mogu da zamisle da će da ih predstavlja, ko može da obezbedi kulturu dijaloga“, kaže.

Da su ideje Zorana Đinđića postale mejstrim, onda bi naša politička situacija bila drugačija.

Govoreći o spomeniku Đinđiću, Veljnovski je ocenio da je to tipičan makretinški postupak i da aktuelna vlast želi da pokaže da baštini ideje koje nas promovišu kao otvoreno demokratsko društvo.

loading...
Sadržaj preuzet od Danas

Možda Vam se takođe svidi: -->>

Komentari

Učitavanje u toku. Molim Vas sačekajte.