Ružičasta slika o medijskim slobodama u Srbiji

Tvrdnja da u Srbiji postoji sloboda medija, a da je najveći problem polarizacija i neprofesionalizam - netačna je, cinična, pa i nepristojna.

Foto: Aleksandar Roknić
0 176

Ružičasta slika o medijskim slobodama u Srbiji

Tvrdnja da u Srbiji postoji sloboda medija, a da je najveći problem polarizacija i neprofesionalizam – netačna je, cinična, pa i nepristojna.

Ta analiza i nastup njenih potpisnika, od kojih je jedan i sam donedavno bio borac za slobodu govora, dobro je tempiran i lukavo izveden manevar da se Srbija u Briselu predstavi drugačijom nego što jeste. Nadam se samo da evropski zvaničnici neće biti baš toliko glupi da poveruju u taj igrokaz režiran u Vučićevom kabinetu – kaže za Danas novinarka i članica NUNS-a Tamara Skroza, komentarišući izveštaj o slobodi medija koji su u Evropskom parlamentu u Briselu predstavili Dejan Vuk Stanković i Velimir Ćurgus Kazimir. Oni su prekjuče pred evropskim parlamentarcima konstatovali da u Srbiji postoje medijske slobode, ali i da je medijski prostor previše polarizovan.
Grupa Prijatelji Srbije je u okviru Evropskog parlamenta organizovala u Briselu prezentaciju kvartalnog Medijametra, koji se bavi analizom štampanih medija u Srbiji. Analiza se odnosila na period od januara do marta 2017. godine, a kao srpski medijski istraživači i eksperti pozvani su Dejan Vuk Stanković i Velimir Ćurgus Kazimir. Njihova analiza izazvala je negativnu reakciju među brojnim kritički orijentisanim medijskim poslenicima u Srbiji, koji smatraju da izveštaj ne odslikava realnu situaciju u Srbiji. Stanković je ocenio da postoji snažna politička polarizacija kada je reč o dnevnoj štampi, dok su nedeljnici više ili manje prema njoj kritični. Slobodu medija ni jedan od eksperata nije dovodio u pitanje, čak je konstatovano da ona postoji u štampanim medijima. Velimir Ćurgus Kazimir je istakao da se problem medija u Srbiji ne odnosi toliko na slobodu medija, koliko na profesionalizam, uređivačku politiku i stavove prema određenim temama.

Predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine Nedim Sejdinović kaže za Danas da je više nego jasno da je akcija predstavljanja ovog izveštaja politički motivisana.

– U pitanju je odgovor vlasti na proteste zbog dramatičnog gušenja medijskih sloboda. U tom smislu bi bilo interesantno otkriti ko je platio ovu ekskurziju u Briselu i koliko je ona koštala. Umesto da novinarskim i medijskim udruženjima odgovori na zahteve i pitanja, i odustane od toga da se prema medijima odnosi kao prema upregnutim konjima, vlast izvodi jeftine, šibicarske fazone, misleći valjda da će tako promeniti sliku o sebi. O kvalitetu istraživanja najbolje govori činjenica da ga prezentuje Dejan Vuk Stanković. Da nije tužno, bilo bi smešno – zaključuje Sejdinović.

Sličnog mišljenja je i urednik KRIK-a Stevan Dojčinović, koji smatra da prezentovani podaci pred EP ne prikazuju pravu sliku o stanju u medijima u Srbiji.

loading...
Sadržaj preuzet od Danas

Možda Vam se takođe svidi: -->>

Komentari

Učitavanje u toku. Molim Vas sačekajte.