Srbija u EU tek kada reši sporove sa Hrvatskom

Otvorena pitanja o granicama Hrvatske sa Srbijom i sa Crnom Gorom trebalo bi da budu rešena do 2023. godine, kao uslov da Crna Gora i Srbija dotad zaključe pregovore o članstvu u EU i postanu punopravne članice do kraja 2025. godine.

Foto: Wikipedia
0 682

Srbija u EU tek kada reši sporove sa Hrvatskom

Otvorena pitanja o granicama Hrvatske sa Srbijom i sa Crnom Gorom trebalo bi da budu rešena do 2023. godine, kao uslov da Crna Gora i Srbija dotad zaključe pregovore o članstvu u EU i postanu punopravne članice do kraja 2025. godine, poruka je iz nacrta strategije Evropske komisije o proširenju na zapadni Balkan.

Za Srbiju je važna i poruka da će morati rešiti odnose s Kosovom putem pravno obvezujućeg dokumenta, za koji se u ovom dokumentu kaže da je ključan za stabilnost cele regije i evropsku perspektivu.

U nacrtu pod nazivom „Verodostojna perspektiva proširenja za zapadni Balkan”, u koju je Jutarnji list imao uvid, su navedeni indikativni koraci za dovršetak članstva Crne Gore i Srbije u EU do 2025. godine.

Prema hodogramu, do kraja 2019. godine te bi države trebalo da budu fokusirane na ispunjenje prelaznih merila iz područja vladavine prava.

Srbija ih ima čak 50, a nakon što se potvrdi njihovo ispunjenje, EU će odrediti merila za zatvaranje tog poglavlja.

Osim toga, do kraja te godine Srbija mora ispuniti i prelazno merilo iz poglavlja 35 koje, iako se zove formalno “ostala pitanja”, sadrži uslov sveobuhvatne normalizacije odnosa s Kosovom.

“Srbija i Kosovo najkasnije do ovog roka moraju postići sveobuhvatno normalizaciju odnosa koja bi otvorila put za daljnji supstancijalni napredak Kosova na putu prema evropskim integracijama”, stoji u nacrtu, uz napomenu da to treba osvežiti kad se objasni vremenski okvir za dijalog.

Ovaj nacrt, navodi Jutarnji list, još je zaštićeni dokument, a konačna verzija trebalo bi da bude usvojena i objavljena u februaru sledeće godine, kako je najavio u svom godišnjem govoru o stanju Unije predsednik Komisije Žan Klod Junker.

Iz strategije je vidljivo da postoje indikativni jasni rokovi samo za Crnu Goru i Srbiju, za koje se kaže da će moći u EU do kraja 2025. godine, a za ostale države samo se navodi da do tada trebaju “uznapredovati u pristupnim pregovorima”.

loading...
Sadržaj preuzet od Danas

Možda Vam se takođe svidi: -->>

Komentari

Učitavanje u toku. Molim Vas sačekajte.