Antićevo ministarstvo da odgovori Danasu ili plaća kaznu

U slučaju da Ministarstvo rudarstva i energetike u narednim danima ne dostavi dnevnom listu Danas tražene informacije o tome koliko država dobija novca od takse za formiranje obaveznih rezervi nafte, Služba poverenika za informacije od javnog značaja naplatiće zakonom predviđenu kaznu toj instituciji,

Foto: EPA/ PAVLO PALAMARCHUK
0 231

Antićevo ministarstvo da odgovori Danasu ili plaća kaznu

U slučaju da Ministarstvo rudarstva i energetike u narednim danima ne dostavi dnevnom listu Danas tražene informacije o tome koliko država dobija novca od takse za formiranje obaveznih rezervi nafte, Služba poverenika za informacije od javnog značaja naplatiće zakonom predviđenu kaznu toj instituciji, navodi se u odluci Stanojle Mandić, zamenice poverenika za informacije od javnog značaja dostavljenoj našoj redakciji.

S obzirom da je rešenje Službe poverenika za informacije od javnog značaja na adresu Danasa stiglo u petak (a da su subota i nedelja neradni dani) i uz pretpostavku da je rešenje tog dana dostavljeno i Ministarstvu energetike, nadležni u toj instituciji bi Danasu morali da odgovore najkasnije sutra, pod uslovim da žele da izbegnu plaćanje novčane kazne koja može da iznosi i do 200 hiljada dinara.

Naime, u rešenju poverenika, izdatom još 20. oktobra, „nalaže se Ministarstvu rudarstva i energetike da bez odlaganja, a najkasnije u roku od pet dana od dana prijema rešenja obavesti novinara dnevnog lista Danas, da li poseduje tražene informacije, odnosno dokumente u kojima su iste sadržane“. Međutim, nadležni u Ministarstvu rudarstva i energetike to nisu učinili, iako smo obavešteni da će „odgovori na postavljena pitanja da stignu poštom“.

Sasvim je jasno da prolongiranjem obaveze da Danasu dostave tražene informacije nadležni u Vladi Srbije ne žele da obelodane podatke iz kojih bi moglo da se sagleda koliko država uzima sredstava od takse za formiranje obaveznih rezervi nafte za pokrivanje drugih rashoda (na šta po aktuelnim zakonskim rešenjima ima pravo). Podsećanja radi, Danas je u martu od dobro obaveštenog izvora dobio informaciju da se novcem dobijenim iz takse za kupovinu obaveznih rezervi nafte „krpi“ državni budžet, zbog čega je u tom trenutku Srbija raspolagala potrebnim rezervama nafte i naftnih derivata za svega desetak dana. O tome je naš list i pisao (tekst „Država godišnje naplati bar 42 miliona evra od vozača“) u broju od 21. aprila.

loading...
Sadržaj preuzet od Danas

Možda Vam se takođe svidi: -->>

Komentari

Učitavanje u toku. Molim Vas sačekajte.