A šta bi bilo da Jugoslavija i dalje postoji?

Jugoslavija ne može da se povrati, previše je živih koji su je rasturili, a sada su se samo zadenuli nacionalizmom, istakao je Marko Vidojković večeras u Dorćol platzu na promociji svoje nove knjige ,,E baš vam hvala'', u kojoj fiktivno Jugoslavija i dalje postoji.

Foto: Miroslav Dragojević
0 943

A šta bi bilo da Jugoslavija i dalje postoji?

Jugoslavija ne može da se povrati, previše je živih koji su je rasturili, a sada su se samo zadenuli nacionalizmom, istakao je Marko Vidojković večeras u Dorćol platzu na promociji svoje nove knjige ,,E baš vam hvala“, u kojoj fiktivno Jugoslavija i dalje postoji.

Kao gosti promocije, na dan obeležavanja bivše republike, govorili su novinar Teofil Pančić i glavni i odgovorni urednik ,,Danasa“ Dragoljub Draža Petrović.

Roman se bavi pitanjem koje smo svi barem jednom sebi postavili, šta bi bilo da je Jugoslavija nastavila da postoji, započinje Teofil Pančić.

-Ta tema je oduvek bila prisutna, lebdela je u vazduhu i samo je bilo pitanje kada će je neko ščepati. Roman ima potencijal široke prihvaćenosti, ali će biti zanimljiv i onima koji su sladokusci alternativne istorije, jer upravo govori o nama, naglašava Pančić.
Na stvaranju knjige Vidojković je radio tri godine, a ideju za nju pronašao je u filmu ,,Otadžbina“ sa Rugerom Hauerom.

– Prvobitno sam želeo da napišem horor roman, jer me je uvek interesovao taj kontrast između idealne Jugoslavije i onoga što je usledilo. I shvatio sam da nigde nisam mogao da nađem taj idealan period, jer je krajnji ishod bio produkt svega onoga što se dešavalo prethodno u njoj. Onda sam došao na drugu ideju da bi bilo lepo pomeriti Jugoslaviju u sadašnjost i sukobiti je sa bivšom Jugoslavijom, opet u sadašnjosti. Jer, univerzum se deli na dva dela, na onaj u kojem je neka odluka doneta i na onaj u kojem nije. Ta odluka bi bila pad aviona 3. juna 1989. godine sa svim predsednicima tadašnjih republika, osim Ante Markovića i vojnog rukovodstva i tada bi Jugoslavija nastavila da postoji, i onog dela univerzuma u kojem se ta avionska nesreća nije desila i dovela je do ovog našeg univerzuma, objašnjava Vidojković.

loading...
Sadržaj preuzet od Danas

Možda Vam se takođe svidi: -->>

Komentari

Učitavanje u toku. Molim Vas sačekajte.