Ugovor s Tenisom: Deset puta manje svinja, tri puta manje ulaganja

Februara prošle godine prilikom sastanka sa tada premijerom Aleksandrom Vučićem vlasnik najveće nemačke mesne industrije Klemens Tenis najavio je ulaganje u Srbiju od 300 miliona evra.

Foto: Fonet/ Slobodan Miljevic
0 1.941

Ugovor s Tenisom: Deset puta manje svinja, tri puta manje ulaganja

Pročitajte više na ovu temu

Februara prošle godine prilikom sastanka sa tada premijerom Aleksandrom Vučićem vlasnik najveće nemačke mesne industrije Klemens Tenis najavio je ulaganje u Srbiju od 300 miliona evra.

Međutim, sudeći prema ugovoru u koji je Danas imao uvid, ali za koji još ne znamo da li je potpisan, predviđena je tri puta manja investicija – od 100 miliona evra.

Toliko je prema okvirnom ugovoru između Vlade Srbije i Tenis investa, do kog smo došli, predviđeno da Tenis uloži u pet farmi, na pet lokacija u Banatu, gde bi u narednih pet godina bilo uzgajano 350.000 svinja.

Potpisivanje ugovora sa nemačkim proizvođačem mesa Tenisom najavljivano je za jun 2016, međutim, da li je on potpisan pitanje je koje je za javnost do danas ostalo bez odgovora. Prema našim saznanjima, Vlada je u maju ove godine ovlastila ministra privrede Gorana Kneževića da taj ugovor potpiše, međutim u telefonskom razgovoru Knežević nam je rekao da on to nije uradio.

– Nisam potpisao ugovor – rekao je – ne znam uopšte šta me pitate.

Na ponovljeno pitanje da li je on trebalo da potpiše ugovor sa Tenisom u ime Vlade i da li je to učinio, Knežević je rekao „zašto bismo potpisivali ugovor. Mislite li da smo potpisali ugovor sa svakim od 5.000 investitora koji su došli u Srbiju?“.

– Uostalom pitali ste me da li sam potpisao, nisam – završio je Knežević.

Ugovor sa Tenisom, međutim, najavio je, još prilikom posete Klemensa Tenisa, Aleksandar Vučić, i to za jun 2016. Premijer je u nekoliko navrata govorio o velikoj investiciji Tenisa, na konferenciji u februaru prošle godine rekao je kako bi Tenis „u početku proizvodio 700.000 do 800.000 svinja, a narednih godina došli bi do cifre od četiri miliona“.

Međutim, prema okvirnom ugovoru napravljenom maja ove godine, u kom se, na 23 strane na engleskom i srpskom, investitor Tenis i Republika Srbija obavezuju na saradnju, odobrava se investicija koja „podrazumeva projektovanje, izgradnju i upravljanje sa pet svinjskih farmi gde će svaka imati 70.000 svinja sa najmanje 2.500 krmača po farmi godišnje (ukupno 350.000 svinja na svih pet farmi)“. Između ostalog, navodi se da će svaka farma imati površinu između 15 i 25 hektara.

loading...
Sadržaj preuzet od Danas

Možda Vam se takođe svidi: -->>

Komentari

Učitavanje u toku. Molim Vas sačekajte.