Radnici Goše spremaju tužbe

Privredni sud u Požarevcu doneo je juče odluku o otvaranju stečaja u Fabrici šinskih vozila "Goša" koja je izazvala veliko nezadovoljstvo među zaposlenima, odlučnim da se tom procesu suprotstave pravnim putem, ali i protestima.

Foto: Fonet/Nenad Đorđević
0 806

Radnici Goše spremaju tužbe

Privredni sud u Požarevcu doneo je juče odluku o otvaranju stečaja u Fabrici šinskih vozila „Goša“ koja je izazvala veliko nezadovoljstvo među zaposlenima, odlučnim da se tom procesu suprotstave pravnim putem, ali i protestima.

Stečaj je proglašen iako za to ne postoji nijedan opravdan razlog. Imamo ugovorene poslove i u zemlji i u inostranstvu, primera radi u Iranu, koji mogu da obezbede zaradu i nesmetan rad fabrike. Međutim i pored toga nadležni sud je mimo svake ekonomske logike doneo odluku o stečaju. Sad je sasvim jasno da iza takve odluke stoji Vlada Srbije koja je u dosluhu sa sadašnjim vlasnikom Goše, firmom sa Kipra Lisnart. Očito je da je krajnji cilj da se fabrika očišćena od dugova nekom proda budzašto. U tu zakulisnu radnju je umešan i aktuelni vlasnik fabrike – kaže za Danas Milan Vujičić, predsednik Štrajkačkog odbora u Goši.

On dodaje da će Radiša Savić, generalni direktor Goše, koga je postavio Lisnart, ući u anale kao neko ko se na toj funkciji nalazio svega osam dana pri tom ne pokazavši nikakav interes za opstanak fabrike.

– U Privrednom sudu u Požarevcu on se juče pojavio samo iz dva razloga. Prvi je bio da otkaže punomoć advokatima, a drugi da bi na pitanje sudije da li se protivi odluci o stečaju odgovorio da nema ništa protiv. To je nas radnike učvrstilo u mišljenju da iza Lisnarta stoji bivši vlasnik Goše, slovačka ŽOS Trnava, kojoj je takođe u interesu da fabrika ode u stečaj. Svojim ponašanjem Vlada Srbije je omogućila sprovođenje tog procesa – tvrdi Vujičić.

Prema njegovim rečima, radnici Goše neće odustati od borbe za poništenje odluke o otvaranju stečaja koju će voditi svim legalnim sredstvima.

– Danas ili sutra ćemo razgovarati sa našim advokatima kako bi se konsultovali o narednim koracima koje ćemo preduzeti. Ono što je sasvim jasno je da ćemo svoja prava pokušati da zaštitimo kako pred domaćim tako i međunarodnim sudovima. U slučaju da se odluka o stečaju održi, naš zahtev je da oni koji će biti prvi namireni budu upravo radnici. Ozbiljno razmišljamo i o organizovanju protesta protiv stečaja koji će se zbiti ili ovde u Smederevskoj Palanci ili u Beogradu ispred zgrade Vlade Srbije. Takođe, ako se odlučimo na takav potez, veoma je izvesno da ćemo se povezati sa drugim radnicima u Srbiji koji su nezadovoljni stanjem u svojim kolektivima. To je izgleda jedino rešenje jer državu radnici zanimaju samo kad ih treba slati u rat ili da izađu na glasanje, ali ne smatra da je dužna da im stvori uslove za rad i egzistenciju – navodi Vujičić.

loading...
Sadržaj preuzet od Danas

Možda Vam se takođe svidi: -->>

Komentari

Učitavanje u toku. Molim Vas sačekajte.