Ivanović: Beograd sam da konstituiše organe ZSO

Stav direktora Kancelarije za KiM Marka Đurića da "ne veruje da Priština samostalno koči formiranje Zajednice srpskih opština" pokazuje da on ne poznaje odnose i situaciju među Albancima na Kosovu.

Foto: EPA/ SASA STANKOVIC
0 205

Ivanović: Beograd sam da konstituiše organe ZSO

Pročitajte više na ovu temu

Stav direktora Kancelarije za KiM Marka Đurića da „ne veruje da Priština samostalno koči formiranje Zajednice srpskih opština“ pokazuje da on ne poznaje odnose i situaciju među Albancima na Kosovu.

Naime, Albanci ne žele konstituisanje ZSO jer neće da učine Srbe bitnim faktorom na Kosovu, niti da urade bilo šta što bi se smatralo davanjem ustupaka Srbima, kaže za Danas Oliver Ivanović, predsednik Građanske inicijative SDP, komentarišući izjavu koju je Đurić juče dao u pauzi drugog okruglog stola u unutrašnjem dijalogu o Kosovu. Đurić je istakao da „nijedan značajan potez Priština nije povukla a da nije imala ako ne direktnu, onda prećutnu saglasnost predstavnika međunarodne zajednice“.

Ivanović kaže da postoje pritisci stranaca na Prištinu u vezi sa specijalnim sudom i potrebi da se sprovede borba protiv korupcije, a kada je reč o ZSO, „u više navrata sam poručivao i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i samom Đuriću da je iluzorno očekivati da se Priština za to postara“.

– Beograd bi trebalo da, u skladu sa Briselskim sporazumom, konstituiše organe ZSO. Proći će mnogo vremena pre nego što ZSO u zbilji „zaživi“, pa je zato nužno konstituisati te organe, a ne čekati Prištinu da nešto učini, smatra sagovornik Danasa.

Upitan kako ocenjuje pokretanje „unutrašnjeg dijaloga“ o Kosovu, Oliver Ivanović navodi da „brine netransparentnost tog procesa, kada je o pozicijama učesnika reč, ali da je dobro što su pozvani i predstavnici akademske zajednice“. „Značajno je čuti i stavove Srpske pravoslavne crkve i Srba sa Kosova, ali ne onih Srba koji su bliski zvaničnom Beogradu jer oni nemaju svoje stavove, već samo ponavljaju ono što govore Vučić i ostali zvaničnici“, zaključuje naš sagovornik.

Na skupu održanom juče u Palati Srbija u organizaciji Instituta za savremenu istoriju direktor tog instituta Momčilo Pavlović naveo je da bi trebalo objaviti sve domaće i inostrane dokumente o Kosovu od početka 1980-ih, kao i formirati mešovitu komisiju, sastavljenu od srpskih, albanskih i međunarodnih predstavnika. Prema njegovom mišljenju, ta komisija bi utvrdila šta se događalo, uključujući zločine i uzurpaciju imovine, na osnovu čega bi bila pokrenuta inicijativa za pomirenje „preko sitnih koraka, na lokalnom nivou“, preneo je FoNet.

loading...
Sadržaj preuzet od Danas

Možda Vam se takođe svidi: -->>

Komentari

Učitavanje u toku. Molim Vas sačekajte.