Srbija proizvodi ali nekvalitetno

Proizvodimo, radimo, ali nekvalitentno, s obzirom na to da to očigledno nema neku veću vrednost na svetskom tržištu, a proizvodna struktura, sa aspekta tehnologije, je nepovoljna i nije dobra osnova višoj stopi rasta koji očekujemo.

Danas
0 253

Srbija proizvodi ali nekvalitetno

Proizvodimo, radimo, ali nekvalitentno, s obzirom na to da to očigledno nema neku veću vrednost na svetskom tržištu, a proizvodna struktura, sa aspekta tehnologije, je nepovoljna i nije dobra osnova višoj stopi rasta koji očekujemo da dostignemo i održimo, rekao je saradnik časopisa Makroekonomske analize i trendovi (MAT) Ivan Nikolić.

Stručnjaci okupljeni oko časopisa ukazali su da je jedan od ključnih problema srpske industrije – njena struktura. Saradnik MAT Ivan Nikolić ukazao je da druge države proizvode robu veće vrednosti – razvijene zemlje poput Nemačke i deset puta vredniju, prenosi N1.

Dodaje da prehrambenu industriju u Srbiji karakteriše to što stvara mnogo proizvoda – male vrednosti. Nikolić kaže da je na kratak rok nemoguće korigovati tu strukturu, a da je za njenu promenu na srednji ili dugi rok neophodno ulaganje u znanje i inovacije.

“Proizvodimo, radimo, ali nažalost nekvalitentno, s obzirom na to da to očigledno nema neku veću vrednost na svetskom tržištu. I dalje je proizvodna struktura, sa aspekta tehnologije, vrlo nepovoljna, da ne kažem primitivna, i nije dobra osnova upravo toj višoj stopi rasta koji očekujemo da dostignemo u narednim godinama, i ne samo da ga dostignemo, već i da ga održimo u budućnosti”, rekao je on.

loading...
Sadržaj preuzet od Danas, N1

Možda Vam se takođe svidi: -->>

Komentari

Učitavanje u toku. Molim Vas sačekajte.