Predsednik istu priču potezao i 2014. i 2016.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je juče da će odluka o raspisivanju vanrednih parlamentarnih izbora zajedno sa beogradskim biti doneta naredne nedelje.

Foto: Fonet/Nenad Đorđević
0 1.585

Predsednik istu priču potezao i 2014. i 2016.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je juče da će odluka o raspisivanju vanrednih parlamentarnih izbora zajedno sa beogradskim biti doneta naredne nedelje.

Iako lično smatra da nije vreme i za parlamentarne, on navodi da je stav njegove Srpske napredne stranke da bi se raspisivanjem tih izbora u februaru dobile četiri godine potpunog mira. Oni u SNS koji su za raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora to zagovaraju kako bi 2022. godine zajedno bili održani predsednički, parlamentarni i beogradski izbori, naveo je Vučić dodajući da bismo imali vremena sve da uradimo za pristupanje EU. On je ovu poruku poslao i sa simbolično važnog mesta – gradilišta kompleksa Beograd na vodi.

Opozicija, ali i politički analitičari tvrde da Vučićevi argumenti u prilog raspisivanja vanrednih izbora treći put zaredom mogu da prođu samo kod tabloidno-zombiranih birača, ali ni kod koga drugog u zemlji i inostranstvu i da je toga svestan i sam Vučić i da je to možda jedini razlog zbog koga će odustati od izbora za novi parlament.

Komentarišući izjavu o „četiri godine potpunog mira“ u slučaju vanrednih izbora politički analitičar Dragomir Anđelković ističe da je to jak argument, ali samo ako je predsednik siguran da u naredne četiri godine neće biti novih vanrednih izbornih ciklusa. On objašnjava da je tako nešto teško predvideti, naročito u zemlji u kojoj su česte razne političke turbulencije, te da je predsednik Vučić tako nešto izrekao više kao analitičar nego kao političar, ostavljajući sebi manevarski prostor da u jednom trenutku donese odluku koja je najsvrsishodnija. Prema Anđelkovićevom mišljenju, stvari se bitno menjaju ukoliko izbori budu raspisani sa fokusom na evropske integracije, to jest ukoliko budu predstavljali nekakav polureferendum o ulasku u EU.

loading...
Sadržaj preuzet od Danas

Možda Vam se takođe svidi: -->>

Komentari

Učitavanje u toku. Molim Vas sačekajte.