Nepoznati eksperti dele milione medijima bliskim vlasti

Treću godinu zaredom na beogradskom konkursu za dodelu sredstava za sufinansiranje medijskih sadržaja najveći deo novca podeljen je isključivo medijima bliskim vlasti, a komisija koja je takve odluke donela, sa malim varijacijama, suštinski se ne menja.

Foto: Fonet-Beoinfo
0 1.011

Treću godinu zaredom na beogradskom konkursu za dodelu sredstava za sufinansiranje medijskih sadržaja najveći deo novca podeljen je isključivo medijima bliskim vlasti, a komisija koja je takve odluke donela, sa malim varijacijama, suštinski se ne menja.

Među članovima ni ove godine nije bilo kandidata predloženih od strane reprezentativnih medijskih udruženja, kao ni kompetentnih medijskih stručnjaka, a ostali članovi, ovaj put gotovo nepoznati javnosti, dolaze iz istih, povezanih krugova.

Za neke od „nezavisnih“ članova komisije novinarska zajednica nije ni čula, i možemo samo da nagađamo ko su, s obzirom da Grad Beograd ni ovaj put, osim njihovih imena i etikete „medijski stručnjak“, nije objavio bilo kakve druge podatke. Zapravo, do okončanja konkursa nije se ni znalo ko komisiju sačinjava i po mojim kriterijumima je odabrana. S druge strane, za pojedina imena čulo se ne zbog profesionalnih dostignuća, već isključivo zbog čestog učešća u lokalnim konkursima sa sumnjivim ishodima.

Da je „javni interes“ u sufinansiranju medija zamenjen partijskim i privatnim, a konkursi kao i učešće u komisijama širom Srbije za pojedine „podobne“ zatvorene grupe postao „unosan posao“, potvrdio je i sekretar Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Svetozar Raković, koji zahteva od čelnika Beograda da hitno objave biografije i relevantne podatke o članovima komisije i obrazloženje njihovog izbora.

Medijski eksperti ne moraju da budu poznati široj javnosti ali ne sme da se dogodi da za njih nije čula medijska javnost. Grad Beograd treću godinu zaredom objavljuje samo imena članova komisije, ali ne i ko su ti ljudi, na osnovu čega su izabrani, šta su radili na profesionalnom planu što ih čini kompetentnima da odlučuju o tako važnim stvarima kao što je raspodela budžetskih sredstava, posebno u Beogradu, gde se radi o velikoj svoti novca – kaže Raković i ponavlja da su kredibilna imena i zaista kompetentni ljudi koje su predlagala relevantna novinarska udruženja, odbijeni i nema ih ni u jednoj komisiji.

Dok za pojedine članove komisije kaže da ne zna ko su, Raković s druge strane navodi da medijska zajednica ne bi saznala ni za predsednika komisije Ferenca Berčeka „da nije ove godine postao maneken po komisijama širom Srbije koje su donosile sporne odluke o raspodeli sredstava“.

loading...
Sadržaj preuzet od Danas

Možda Vam se takođe svidi: -->>

Komentari

Učitavanje u toku. Molim Vas sačekajte.