Ništa od privrednog rasta, BDP teško i do dva odsto

Uprkos postignutom napretku u smanjivanju birokratije koja opterećuje investitore, Srbija i dalje ostaje na evropskom začelju po privrednom rastu.

Foto: Fonet/ Zoran Mrđa
0 277

Ništa od privrednog rasta, BDP teško i do dva odsto

Uprkos postignutom napretku u smanjivanju birokratije koja opterećuje investitore, Srbija i dalje ostaje na evropskom začelju po privrednom rastu.

Republički zavod za statistiku objavio je fleš procenu rasta bruto domaćeg proizvoda za treći kvartal ove godine od 2,1 odsto. To predstavlja ubrzanje u odnosu na 1,2 odsto iz prvog, odnosno 1,3 odsto iz drugog ovogodišnjeg tromesečja, ali i dalje je daleko ispod projektovanih tri odsto za ovu godinu. Čak će i za rast od samo dva odsto biti potrebno izuzetno privredno ubrzanje u nastavku godine. U poslednjih pet godina, Srbija je samo tri puta ostvarila kvartalni rast veći od tri odsto, a sada nam je potrebno 3,4.

U sva ta tri slučaja, u trećem i četvrtom tromesečju 2013. godine i prvom tromesečju 2016. godine, ovaj rast je došao na recesiju u istim kvartalima prethodne godine sa kojima se poredilo. Ovoga puta zadatak je daleko teži jer je u poslednja tri meseca prošle godine zabeležen privredni rast od 2,5 odsto.

Poslednje projekcije rasta Međunarodnog monetarnog fonda date krajem septembra nakon posete misije Fonda Srbiji smanjene su sa tri na 2,3 odsto. Ivan Nikolić, saradnik Makroekonomskih analiza i trendova ističe da ako industrija nastavi sa rastom kao u poslednja dva meseca moguće je čak i dostići njihovu prognozu.

„Industrijska proizvodnja je ubrzala i zaključno sa septembrom dostigla kumulativni rast za devet meseci od 3,5 odsto. Ako bi nastavila sa takvim rastom rast BDP-a bi do kraja godine mogao da bude i preko dva odsto“, napominje Nikolić dodajući da sve industrijske oblasti daju doprinos rastu, a među njima i proizvodnja električne energije koja se vratila na prošlogodišnje nivoe nakon velikog podbačaja početkom godine.

Inače je nedavno ministar finansija Dušan Vujović izjavio da će rast do kraja godine biti preko dva odsto, mada u dokumentima na sajtu Ministarstva finansija, kao i Narodne banke Srbije i dalje stoje projekcije od tri odsto.

loading...
Sadržaj preuzet od Danas

Možda Vam se takođe svidi: -->>

Komentari

Učitavanje u toku. Molim Vas sačekajte.