Ji: Zašto diplomatski status ruskom centru?

Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Hojt Ji izjavio je večeras u Beogradu da ne zna zašto Rusija insistira na diplomatskom imunitetu njenog humanitarnog centra u Nišu.

Foto: Nenad Đorđević/FoNet
0 234

Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Hojt Ji izjavio je večeras u Beogradu da ne zna zašto Rusija insistira na diplomatskom imunitetu njenog humanitarnog centra u Nišu.

Uz konstataciju da SAD podržavaju evropske integracije Srbije, Ji je rekao da bi Beograd trebalo da postavi pitanje šta Moskva čini kako bi Srbija ispunila cilj priključenja Evropskoj uniji i dodao da ne zna kako bi humanitarni centar sa diplomatskim imunitetom mogao doprineti ostvarenju tog cilja.

Ruska vizija Zapadnog Balkana je mnogo drugačija od vizije SAD i EU i želje da Srbija bude što bolje integrisana u Evropu. Moskva želi da Zapadni Balkan bude slab i podeljen, naveo je Ji.

Ji je rekao da su lideri Srbije dali do znanja da su opredeljeni da pred lice pravde budu izvedene sve osobe odgovorne za ubistvo 1999. godine trojice američkih državljana – braće Bitići, kao i mnoge žrtve ratnih zločina.

Ohrabrujemo vlasti Srbije da javnosti pokažu da su posvećene izvršenju pravde. Nije dobro kada osoba odgovorna za ratne zločine može biti postavljena da predaje na Vojnoj akademiji. Time se ne šalje pozitivan signal da je vlada posvećena kažnjavanju ratnih zločina, bez obzira da li je neko bio u zatvoru ili ne, ocenio je Ji posle učešća na 17. ekonomskom samitu Srbije.

Ji je naveo da se politika SAD prema Zapadnom Balkanu nije promenila za proteklih 20 godina.

Naš cilj je bezbedna i stabilna Evropa, uključujući i Zapadni Balkan, konstatovao je Ji.

Dijalog Beograda i Prištine je težak, ali je dao rezultate, rekao je Ji i dodao da su SAD od početka uključene u briselske razgovore.

Ji je ocenio da je potrebno da zemlje Zapadnog Balkana naprave strateški izbor, kao što je priključenje EU.

Uz ocenu da „biti između dve strane nije jasna poruka“, Ji je izjavio da se ne može istovremeno sedeti na dve stolice, posebno ako su daleko i ukoliko se može pasti sa velike visine.

loading...
Sadržaj preuzet od Danas

Možda Vam se takođe svidi: -->>

Komentari

Učitavanje u toku. Molim Vas sačekajte.