Otvoren 49. BEMUS: Glinka pred beogradskom publikom

Beogradske muzičke svečanosti (BEMUS), 49. po redu, svečano su počele večeras u Kolarčevom narodnom univerzitetu.

Foto: Tanjug/Tanja Valić
0 137

Beogradske muzičke svečanosti (BEMUS), 49. po redu, svečano su počele večeras u Kolarčevom narodnom univerzitetu, a otvorio ih je ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević i čuveni ruski hor „Glinka“ iz Sankt Peterburga. „Muzika zaustavlja vreme“, rekao je Vukosavljević na početku svog obraćanja citirajući Ivu Andrića, koji je, kako kaže, muziku smatrao „višom od svih drugih umetnosti“.

Vukosavljević je izrazio zadovoljstvo što prisustvuje ovoj tradicionalnoj manifestaciji i što je Beograd, kako kaže, „sigurno mesto za umetnike koji Beograđanima pružaju zadovoljstvo“. Muzika je univerzalan jezik, kaže ministar kulture, univerzalniji od jezika matematike koji precizno objašnjava prirodne pojave, jer jezik muzike „vodi u transcendentna stanja i otkrivanje drugih dimenzija“.

Svakog oktobra, istakao je, Beograd postaje prestonica umetničke muzike baš kako je to bio i proteklih četrdesetak godina kada su na BEMUS dolazili najpoznatiji izvođači svetske muzike. Vukosavljević je rekao i da će ministarstvo na čijem je čelu učiniti sve moguće napore, zajedno sa Ministarstvom prosvete da Srbija izdvoji novac za izgradnju nove zgrade Fakulteta muzičke umetnosti.

loading...
Sadržaj preuzet od b92

Možda Vam se takođe svidi: -->>

Komentari

Učitavanje u toku. Molim Vas sačekajte.