Slavko Timotijević: Politička i profesorka elita drži pare, uticaje i položaje, i umetnici sa periferije ne mogu da dopru do toga

U Kući legata otvorena je izložba "Kolekcionarstvo povezuje”, gde je predstavljeno oko 300 radova od 65 srpskih savremenih umetnika svih generacija.

Foto: Mitar Mitrović / RAS Srbija
0 156

Polazna tačka izložbe radova iz zbirke „Viner štediše osiguranja“ je kosmopotizam, odnosno univerzalni jezik umetnosti koja je nastajala na našem tlu, ali i ukazivanje na neuralguične tačke u našem umetničkom sistemu, rekao je kustos izložbe Slavko Timotijević.

– Postoji potreba da se u ovom društvu definiše kvalitet a da bi se kvalitet definisao po nekim specifičnostima, napravili smo pet soba kojima, istovremeno, ukazujemu i na pet problemskih, spornih tačaka koje tište našu muzeologiju i istoriju umetnosti – kaže za „Blic“ Slavko Timotijević.

Prva soba posvećena je fotografiji, druga belini, treća radosti života, četvrta mejsntrimu a peta postavlja pitanje „Šta je umetnost?“. Do sada je fotografija bila zapostaljevna, ali ja tvrdim da je odigrala ključnu ulogu upravo 50-ih godina, kada se lomilo između modernizma i socrealizma. Fotografija je predstavljala treću, avangardnu opciju – uvodi nas Timotijević u prvu prostoriju. U našoj posleratnoj umetnosti desio se rasplet između socijalističkog modernizma i modrenizma, koji se raspleo u korist ovog drugog, objašnjava kustos.

– Profesor Lazar Trifunović je 1951. postavio izložbu Petra Lubarde sa dominantnom slikom „Kamena pučina“ kojom je želeo a kaže da je apstrakcija, odnosno modernizam, ta linija koja treba da reprezentuje Jugoslaviju kao savremenu državu a da je soc-realizam po strani. U toj priči iz posleratne umetnosti malo se zna da je kao podlinija postojao socijalističi modernizam koji se sve vreme uvlačio i ometao i jednu i drugu i treću stranu. U senci tih događaja, između modernizma, soc-modernizma i soc-realizma, postojala je pojava koja se zove fotografija – kaže Timotijević.

loading...
Sadržaj preuzet od Blic

Možda Vam se takođe svidi: -->>

Komentari

Učitavanje u toku. Molim Vas sačekajte.