Fridom haus: Vlast guši medijske slobode u Srbiji

Sve autoritarnija vlast u Srbiji konstantno tokom četiri godine guši medijske slobode.

Fridom haus
0 664

Sve autoritarnija vlast u Srbiji konstantno tokom četiri godine guši medijske slobode, ocenila je Šenon O’Tul urednica američke organizacije Fridom haus (Freedom House) za slobodu medija. „Novinari rade izuzetan posao, naročito ako se uzme u obzir duga kampanja Vučićeve vlade protiv nezavisnih medija“, piše O’Tul. Urednica Fridom hausa u tekstu analizira stanje u medijima u Srbiji i navodi da je Aleksandar Vučić, od kada je 2014. postao premijer, nastojao da sa tržišta istisne kritičke medije i diskredituje novinare koji imaju sredstva da i dalje rade. Vučićev strah od slobodnih medija je razumljiv, navodi ona, pošto su istraživački novinari više puta posramili njegovu vladu.

„Novinari su primorali Vučića da prizna da su beogradski funkcioneri odgovorni za tajno, nezakonito rušenje u četvrti Savamala, da ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović rušenje nije zaustavio, da borba protiv korupcije kojom se država hvali retko dovodi do presuda, razotkrili da se ne zna poreklo 200.000 evra kojima je ministar odbrane Aleksandar Vulin kupio stan“, piše O’Tul.

Novinari rade izuzetan posao, naročito ako se uzme u obzir duga kampanja Vučićeve vlade protiv nezavisnih medija koja je i uticala na pogoršanje rezultata indeksa slobode štampe u Srbiji, navodi dalje. „Srpskim novinarima su ove godine odale priznanje značajne međunarodne organizacije, ali su kod kuće suočeni sa proizvoljnim poreskim istragama, uskraćivanjem reklamnih priloga, otvorenim zastrašivanjem“, ocenila je ona. Kao primere navodi vanrednu poresku kontrola u „Vranjskim“, zamrzavanje računa kompanije „Adria Media“, ali i slučaj napada na urednika KRIK-a Stevana Dojčinovića.

loading...
Sadržaj preuzet od KRIK, Fridom haus

Možda Vam se takođe svidi: -->>

Komentari

Učitavanje u toku. Molim Vas sačekajte.