Vlada od Tvitera tražila podatke o 40 korisnika te mreže

Vlada Srbija tražila je informacije o 40 korisnika društvene mreže Tviter od januara 2015. do juna 2017, pokazuju Izveštaji o transparentnosti te kompanije.

Getty images
0 1.887

Izveštaj je preneo Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) na svom sajtu.

Na sajtu CINS-a se navodi da se od januara do juna 2017. godine Vlada Srbije 12 puta obratila kompaniji Tviter, tražeći informacije o istom broju korisnika te društvene mreže, a za četiri profila Tviter je dao neke od podataka. Po podacima iz Izveštaja o transparentnosti, Vlada se prvi put kompaniji obratila 2015. sa devet zahteva, a 2016. sa 17 zahteva za proveru 19 profila. S novih 12 zahteva u prvoj polovini 2017. ukupan broj zahteva se popeo na 38, za proveru 40 korisnika.

Pored toga, Srbija je dva puta od Tvitera tražila da se odredjeni profili ili sadržaj uklone sa te društvene mreže – jednom u drugoj polovini 2015, a drugi put u prvoj polovini 2016. godine. Na sajtu piše da ti zahtevi nisu imali sudski nalog, već se kao podnosilac navodi Vladina agencija, policija ili neki drugi organ. Ni na jedan od ta dva zahteva za uklanjanje Tviter nije pozitivno odgovorio. Zahtevi za uklanjanje se uglavnom odnose na sadržaj koji je zabranjen u određenoj zemlji, kao na primer zahtev suda kako bi se uklonila uvredljiva izjava ili zahtev da se ukloni zabranjeni sadržaj poput nacističkih simbola u Nemačkoj, navodi se u Izveštaju.

loading...
Sadržaj preuzet od b92, CINS

Možda Vam se takođe svidi: -->>

Komentari

Učitavanje u toku. Molim Vas sačekajte.