Kako bahati naprednjaci pustoše budžete lokalnih samouprava u Vojvodini

0 16.563

Portal Opozicionar došao je u posed dokumentacije koja indicira kriminal, korupciju i službene zloupotrebe lokalnih funkcionera SNS u Vojvodini. Konkretno, naš portal proteklih meseci istraživao je slučajeve službene zloupotrebe počinjenih od strane Nemanje Starovića (SNS) direktora Regionalne razvojne agencije Bačka sa sedištem u Novom Sadu.

Prema našim saznanjima Starović je tokom 2016 i 2017, suprotno zabrani zapošljavanja u javnom sektoru, bez saglasnosti komisije Ministarstva privrede zaposlio čak 7 novih radnika, bez javnog konkursa i mimo transparentne procedure.

Starović je tokom 2016 i 2017. godine u više navrata prekršio zabranu zapošljavanja u javnom sektoru. Regionalna razvojna agencija Bačka je Uredbom vlade Srbije razvrstana u javni sektor jer se nalazi u većinskom vlasništvu opština i gradova sa prostora Bačke i većinski se finansira iz budžeta opština i gradova. Time je agencija bila u obavezi da za svako novo zapošljavanje obezbedi saglasnost Komisije za davanje saglasnosti na novo zapošljavanje. Na osnovu odredbi Zakona o dostupnosti informacija od javnog značaja, došli smo u pismeni posed dokumenata koji potvrđuju da Starović nije dobio saglasnost za zapošljavanje 7 lica u Regionalnu razvojnu agenciju Bačka. Pisanim odgovorom dobijenim od Ministarstva privrede i Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, utvrđeno je da je Starović prekršio zabranu zapošljavanja u javnom sektoru i Zakon o budžetskom sistemu Repubilke Srbije, čime su ispunjeni formalni uslovi za pokretanje prekršajnog i krivičnog postupka protiv njega kao odgovornog lica razvojne agencije.

Starović je prilikom zapošljavanja u Regionalnu razvojnu agenciju Bačka zaobišao do tada ustaljenu praksu o sprovođenju javnog konkursa za zapošljavanje. Tako je npr. izmešu ostalog u agenciju zaposlio blisku prijateljicu njegove supruge sa studija Svetlanu Mijuk. Starovićeva supruga i Mijukova su zajedno strudirale na slovenačkom Fakultetu Doba i bile u istoj grupi za odbranu diplomskog rada. Mijukova je tako bez neophodnoh znanja iz prava zaposlena na poziciju Pomoćnika direktora sa pravna i finansijska pitanja.

Isto tako Starović je u agenciju bez konkursa zaposlio i svoju blisku prijateljicu sa studija Jelenu Petrov koja uživa posebne finansijske privilegije u agenciji. Naime, Petrov je jedina zaposlena kojoj je odlukom Starovića odobrena finansijska sredstva za plaćanje školarine na master studijama na Univerzitetu u Novom Sadu!

BAHATO POVEĆANJE SOPSTVENE PLATE

Starović je je sebi svojim najbližim saradnicima povećao plate za preko 30%, iako je to u suprotnosti sa odlukom vlade Srbije o mirovanju plata u javnom sektoru. I dok se lekarima, vojnicima i penzionerima plate povećavaju sa simboličnih 200 do 300 dinara, Starović je sebi povećao platu sa 85.000,00 dinara na preko 105.000,00 dinara neto. Zaslužnim radnicama koje su se u proteklom periodu istakle kao jurišnici SNS-a u Bačkoj, plate je povećao sa prosečnih 60.000,00 dinara na preko 90,000.00 dinara neto!

Na ovaj način prekršen je Zakona o privremenom utvrđivanju osnovica za obračun i isplatu plata, odnosno zarada i drugih stalnih primanja kod korisnika javnih sredstava, za šta su predviđene kazne zatvora i za šta su u ranijem periodu po Srbiji privođeni brojni lokalni funkcioneri koji nisu bili članovi SNS-a.

Saradnja ispod žita sa HDZ-om Osiječko-baranjske županije

Međutim, mnogo ozbiljniji slučaj koji ukazuje na korupciju na visokim istancama je i slučaj zapošljavanja Indire Popadić. Navedena gospođa je rođena sestra direktora Osiječko-baranjske razvojne agencije Stjepana Ribića. Stejap Ribić je dugogodišnji član Zajedničkog tehničkog komiteta Evropske unije, koji odlučuje o projektima koji će se finansirati u prekograničnoj saradnji između Hrvatske i Srbije koja se finasira sredstvima Evropske unije. Interesantno je da su upravo Grad Novi Sad i Grad Osijek dobili zajednički projekat na poslednjem pozivu za saradnju, a da je Ribić glasao da se podrži ovaj projekat čija je vrednost preko 500.000,00 EUR.

Oba grada su osnivači svako svoje razvojne agencije. Regionalna razvojna agencija Bačka je partner na ovom projektu, a upravo tokom juna 2017.godine kada je započeo projekat, u agenciju Bačka, Starović je zaposlio reođenu sestru Stjepana Ribića, Indiru Popadić koja će na ovom projektu raditi do 2020.godine. Stjepan Ribić bio je dugogodišnji istaknuti član hrvatske stranke HDSSB-a Branimira Glavaša, a nedavno je preleteo u HDZ kako bi sačuvao svoje mesto direktora agencije. Interesantno je primetiti kako potvrđenom srpskom desniačaru Staroviću nije zasmetala saradnja ispod žita sa istaknutim hrvatskim nacionalistima.

O ovom konkretnom slučaju nepotizma i korupcije zbog kojih su se drznuli da čak zloupotrebe i institucije Evropske unije, kao što je Zajednički tehnički sekretarijat za pregoraničnu saradnju Hrvatske i Srbije, upoznata su nadležna ministarstva u Beogradu i Zagrebu, kao i novi šef Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji, Nj.E. Sem Fabrici.

Zašto naprednjaci žmure na zloupotrebe?

Naš portal pokušao je da dobije komentar i od pojedinih predsednika opština u Bačkoj koje iz svojih budžeta finansiraju rad ove agencije. Prema podacima koje posedujemo opštine su ovu agenciju prošle godine finansirale sa bezmalo 10 miliona dinara. Iako smo ih upoznali sa dokumentacijom o službenim zloupotrebama Starovića i Mijukove, opštine još uvek nisu pokrenule postupak za njihovo razrešenje. Da li se ovde radi u dogovornom prikrivanju zloupotreba da se preko Regionalne razvojne agencije Bačka izvlači novac za potrebe SNS ili Starović to čini u dogovoru sa pojedinim predsednicima opština, pokazaće istraga.
Prema podacima do kojih smo došli, sva dokumentacija o navedenim zloupotrebama dostavljena je Odeljenju za privredni kriminal Policijske uprave u Novom Sadu radi daljeg postupanja u konkretnom slučaju.

Nemanja Starović: Nije istina

Ubrzo po objavljivanju teksta javio se i Nemanja Starović koji demantuje naša saznanja rečima: „Naravno da nije (istina). Uvaženi medij se nije potrudio ni da zatraži komentar „druge strane“.“

loading...

Možda Vam se takođe svidi: -->>

Komentari

Učitavanje u toku. Molim Vas sačekajte.