„Pitaću premijerku da li će se protiv korupcije boriti samo rečima?“

Slijepčević: Predložiću da se ukine Savet za borbu protiv korupcije

Foto: Opozicionar
1 6.200

Savet za borbu protiv korupcije održaće sutra sastanak sa premijerkom Anom Brnabić povodom polemike koja se u javnosti povela o izboru novih članova tog tela, saznaje Danas.

Kada su tražili da ih premijerka primi, članovi Saveta nisu predložili konkretan dnevni red, ali aktuelni povod je odluka o izboru novih članova koju je donela Vlada, bez konsultacije sa njima, a na sastanku će podsetiti premijerku i na 28 izveštaja koje je Savet sačinio a koje Vlada godinama nije razmotrila. Zbog ovakvog odnosa predstavnika vlasti, postojeći članovi Saveta smatraju da država želi da „ugasi“ to telo, što će predočiti i premijerki Brnabić.

Od ovog sastanka, Jelisaveta Vasilić, članica Saveta, očekuje da sazna da li će Vlada pokazati delima da je spremna da se bori protiv korupcije, a predočiće premijerki da je razočarana dosadašnjim nedostatkom rezultata na tom planu.

– Premijerku ću pitati da li će se Vlada protiv korupcije i dalje boriti samo na rečima ili će početi, zajedno sa nama, i da rade na tome. I napomenuću joj da sam se prevarila jer sam verovala da je Vučićeva vlada bila spremna da se bori protiv korupcije, ističe Vasilić za Danas. Ona dodaje da će upitati da li je Vlada konačno spremna da razmotri 28 izveštaja koje je Savet sačinio, i uvaži njihove preporuke, što već godinama izbegavaju da učine. Vasilić sumnja da ni sada ne bi pokazali otvorenost za razgovor da nije bilo podrške medija, na čelu sa Danasom, o spornom izboru novih članova.

Dušan Slijepčević, jedan od članova, ukazuje za Danas da je Vlada izabrala nove članove van uobičajene procedure, nije čak ni obavestila Savet o ovoj odluci, što je samo kulminacija višegodišnjeg zanemarivanja aktivnosti i funkcije Saveta, ali i pokazatelj spremnosti države za borbu protiv korupcije.

– Sad nam još i uvaljuju kadrove! Na sastanku sa premijerkom ćemo se najviše fokusirati na to, ali ne znam kakvu reakciju da očekujem, oni su već doneli odluku, kaže on.

Slijepčević otkriva za Danas, da će zbog takvog odnosa države, predložiti premijerki da se Savet za borbu protiv korupcije i formalno ukine.

– Odnos Vlade prema nama je takav da je postalo nemoguće da Savet funkcioniše. Zato ću predložiti da ga stvarno ukinu, ne znam šta će im, kad ni ne obraćaju pažnju na naše izveštaje, objašnjava Slijepčević. On je rekao da je očekivao da se Evropska komisija izjasni po pitanju toga što Vlada ne razmatra ove izveštaje i ne usvaja preporuke, kao i da veruje da će tek biti reakcija Evropske unije.

– Ja ću izneti sve te zamerke u Briselu, i biće reakcija, Vlada će tek to osetiti, prošli put kada sam govorio o radu Saveta naši su me prekinuli, ali sada neću imati zadršku, upozorava Slijepčević.

loading...
Preuzeto od Danas

Možda Vam se takođe svidi: -->>

Komentari

Učitavanje u toku. Molim Vas sačekajte.