ZA OVO SE DOBIJA OSTAVKA: Ministar zdravlja kaže da je trebala da JAČE KUCA bolesnom detetu koje nema da se leči!

Čime sam zaslužila sa svojih 16 godina da budem sistemski odbačena iz ovog društva?

Foto: Dragana Udovicic
0 30.090

Pismo devojčice Darije Petrović, koja nema sredstava da se leči u inostranstvu, podiglo je na noge celu Srbiju, a povodom toga oglasio se i ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Vapaj deteta doživeo kao političku kritiku

Darija je u emotivnom pismu navela da se više puta obratila za pomoć državnim organima, ali da su svi ostali nemi na njena zapomaganja da jej, kako kaže, omoguće da živi. Odlučila je da napravi korak dalje i da napiše otvoreno pismo predsedniku Srbije, premijerki i ministrima, a Lončar, pod čijim sektorom spada Darijin slučaj, istakao je da je devojčica mogla da se leči u inostranstvu, ali da se ona i njeni roditelji nisu pojavili na zakazanim konsultacijama.

– Činjenica je da su predstavnici Budžetskog fonda bili u kontaktu sa majkom devojčice D.P. i upoznali su je sa mogućnostima kako da ostvari pravo na lečenje u inostranstvu (potrebno je samo dostaviti konzilijarno mišljenje lekara), ali se ona posle toga više nikada nije javila – naveo je ministar.

Umesto da se pokrije ušima i moli za oproštaj on nastavlja
– Oba fonda raspolažu sa dovoljno novca, jedino je potrebno obratiti im se i dostaviti medicinsku dokumentaciju – naglasio je Lončar za Tanjug.

Ukazao je, takođe, da za omogućavanje lečenja dece u inostranstvu nisu odgovorni ni poslanici, ni ministri, ni premijerka, niti predsednik države, već ministar zdravlja, i još jednom apelovao na sve da se obrate RFZO ili BF ukoliko imaju mišljenje da lečenje treba nastaviti u inostranstvu, poštujući vrlo jednostavne procedure.

– Nijedan od postojećih fondova, koji raspolažu sa dovoljnim sredstvima, ne mogu da reaguju na osnovu otvorenih pisama javnosti, već samo na osnovu medicinske dokumentacije, jer je ona osnova i da neka inostrana zdravstvena ustanova primi nekog na dalje lečenje – precizirao je ministar.

16-godišnjakinja iz Banje Koviljače je uputila otvoreno pismo državnom vrhu Srbije u kom ističe da joj je država okrenula leđa.

Njoj je dato preko 50 dijagnoza za celokupno vreme lečenja, stanje joj se pogoršava, a lekari i dalje ne mogu da utvrde od čega boluje.

Kako su preneli beogradski mediji, Darija odbrojava poslednje dane pred zakazani odlazak na kliniku u inostranstvo, za koji njena porodica i prijateji nisu uspeli da skupe novac.

Između ostalog, u pismu je navela da se obraća predsedniku, premijerki, ministrima, poslanicima i svim zaposlenima u ministarstvima kao i doktorima „koji ne daju šansu za njeno izlečenje“.

„Obraćam vam se lično ja, Darija Petrović, i pitam vas, svesna da neću dobiti odgovore na moja pitanja. Zašto mi ne pružate šansu da živim, da budem koristan i ravnopravan član ovoga društva?

Čime sam zaslužila sa svojih 16 godina da budem sistemski odbačena iz ovog društva? I to samo što sam obolela od neke bolesti. Bolesti koju mi vi ne dozvoljavate da se pronađe i možda izleči. Vašim pravilima, propisima, administracijom… I opet se ponavljam, koja važi samo za nas male, neprimetne članove ove sistemske zajednice. Zašto me otpisujete pre nego i što ste me upoznali i uverili se da i ja mogu da budem korisni član zajednice? Zašto mi ne pružate šansu?
Ako već nećete da mi ispunite želju da živim, bar mi dajte šansu da se lečim, da pokušam, da se borim… Pokažite mi da je moj život vredniji od bilo koje administracije, propisa, sistema… Dajte mi šansu. Znam da znate, ali ne znate, a i ne interesuje vas, 20. avgusta neću moći otići na kliniku, jer nismo uspeli. Uz svu podršku naroda koji se trudio, mi nismo uspeli. Nismo uspeli da isprosimo cenu moga života. Da, nismo uspeli. Želim i da vam se zahvalim što ste moje roditelje pretvorili u očajne prosjake, koji još očajnije puštaju krike vapaja, da spasu jedinu i najveću imovinu koja im je ostala – moj život.

Što ste nam svima, pa i meni, sistemski zatvorili sva vrata? Da vam se zahvalim što ste moj život odbacili kao pocepanu krpu. Što ste mi dodelili vreme čekanja, a koje nije moj saveznik, kao ni vi. Posebno da vam se zahvalim što mi niste pružili šansu i što ste pokazali koliko vredi za vas moj život. Život jednog 16-godišnjeg deteta“, navela je Darija u pismu.

loading...
Preuzeto od infozurnal

Možda Vam se takođe svidi: -->>

Komentari

Učitavanje u toku. Molim Vas sačekajte.