Vlast se najperfidnije meša u rad Agencije za borbu protiv korupcije

Kada je SNS došao na vlast 2012. Upravni odbor je imao 9 članova, po zakonu. Danas ima dva člana.

Foto: DJB
0 3.712

Agencija za borbu protiv korupcije je imala zadatak da zavede red u ponašanje među funkcionerima. Međutim, od 2012. godine Agenciju su više saplitali nego što joj se pomagalo, i to baš preko Upravnog odbora o kome se danas raspravljalo. Kada je SNS došao na vlast 2012. Upravni odbor je imao 9 članova, po zakonu. Danas ima dva člana.

Agencija je blokirana i ne može da donosi odluke jer za sve odluke moraju da glasaju bar 5 članova, a oni imaju samo 2. Zašto je to tako? Zato što sve članove koje predlažu nevladina tela čekaju i po nekoliko godina da budu izabrani, a one koje predlažu politička tela i sam Predsednik Republike, budu odmah izabrani, po hitnom postupku. Po ovome se vidi da se vlast najperfidnije meša u rad Agencije, a za to je najodgovornija upravo Narodna skupština.

Agencija je uvek govorila da glasanje treba osloboditi političkog uticaja koji je nažalost ugrađen u prvi zakon o agenciji koji je donet, upravo preko članova UO. Od 9 članova tri predlažu politička tela, a preostala 6 nezavisna i regulatorna tela i državni organi.

Ova dva člana trenutno što postoje su predlozi političara.

Ono što znamo jeste da kad god je nekoga od kandidata predložilo neko političko telo Narodna Skupština bi po hitnom postupku izabrala novog člana. Kada smo ostali bez Vladinog člana Agencije u martu, novi je izabran odmah u martu. Člana koga predlaže AO NS, u novembru je predložen, u decembru izabran. Trećeg člana koga predaže političko telo, njega predlaže predsednik RS. On ga je predložio 7. jula i evo nas 10 dana kasnije, biramo ga po najhitnijem postupku.

S druge strane, kada je reč o preostalih 6 predlagača, član koga su zajednički predložili ZG i Poverenik je stigao 1. aprila 2015. godine i Skupština još nije o tome raspravljala. Više od dve godine ne raspravljamo i postavljamo tog člana. Član koga su predložila udruženja novinara čeka već godinu dana na izbor. Predlog Vrhovnog kasacionog suda predložio je člana u januaru ove godine, Državna revizorska institucija 9. marta, Socijalno-ekonomski savet 6. juna. Zašto se toliko čeka na raspravu i izbor?

Po ovome vidite da se vlast perfidno meša u rad Agencije, a za to je najodgovornija Narodna skupština. U skupštini čami na čekanju i novi zakon o Agneciji u kome su mnoge važne izmene.

 

Branka Stamenović
narodna poslanica

loading...

Možda Vam se takođe svidi: -->>

Komentari

Učitavanje u toku. Molim Vas sačekajte.