LOŠE JE SAVETOVAO DAČIĆ? Milinčić: Davanje transkripta – potez neiskusnog političara

Foto: N1
0 5.807

Davanje transkripta intervjua premijerke Ane Brnabić ruskom ambasadoru je nespretan, i potez neiskusnog političara i verovatno se tako nešto više neće dešavati, ocenila je glavna urednica Sputnjika Ljubinka Milinčić. Ona dodaje da ni u jednoj zemlji ambasadori nemaju prava kakva imaju u Srbiji.

„Čini mi se da je dosta stvari u vezi sa ovim intervjuom urađeno nespretno. To je njen prvi intervju kao premijerke i moguće da se nije snašla. I mi u Sputnjiku smo kritikovali njenu izjavu da će ako treba da bira između Rusije i EU, Srbija izabrati EU, ali ako ćemo pošteno, ta rečenica koja stoji u naslovu intervjua, ne stoji u tekstu. Da li je baš trebalo pokazivati transkript intervjua – njoj je moguće bilo najlakše da pokaže, ali je iz tog postupka ispalo svasta“, rekla je Milinčić gostujući u Novom danu na televiziji N1.

Ona je dodala da je to „potez neiskusnog političara“ i da se „verovatno to neće više dešavati.

Urednica Sputnjika je ocenila i da „ambasadori ovde imaju prava koja nigde drugde nemaju“.

„Nema te zemlje u kojoj će na prijemu koji pravi neki ambasador doći predsednik ili premijer. Takav status su stekli posle bombardovanja, jer smo mi morali da, pošto smo poraženi, morali da osvajamo slobodu, da se trudimo da dobijemo ponovo dobijemo status suverene države…Jedan veliki deo te suverenosti smo vratili ali još je ostao neki deo“, rekla je Milinčić.

Na pitanje da li su transkript intervjua trebali prvo da vide ministri pa tek onda možda ambasadori, Milinčić je ocenila da bi „svi ministri trebalo da vode usklađenu politiku“.

„Zvaničnici moraju da vode usklađenu politiku. Čudno je da jedan ministar kaže jedno, drigi drugo, a premijer treće. To su stvari koje se dogovaraju na vladi. Vlada treba da ima uigran tim, i da vodi politiku koju je dogovorila. Premijer je taj koji određuje politiku vlade i ako je Ana Brnabić rekla da će pokazati tranksript, onda bi ministri morali da je slušaju i podrže. Privatno mogu da joj kažu šta misle“, ocenila je Milinčić.

Komentarišući to što niko od srpskih zvaničnika nije otišao u Srebrenicu, glavna urednica Sputnjika kaže da „pretpostavlja da ih niko nije ni zvao“ i dodaje da „znamo kako se završilo kada je Aleksandar Vučić bio tamo pre dve godine“.

„Očigledno je da i dalje postoje tenzije između Bosne i Hercegovine i Srbije. I tu članovi vlade Srbije treba da budu usaglašeni. I ako je stav vlade da se ne ide u Srebrenicu, mislim da je dobro što su svi isto reagovali. Niko ne negira da je zločina u Srebrenici bilo, ali nije bilo genocida, tako bar kažu pravnici“, rekla je Milinčić.

Predstavnici balkanske šestorke razgovaraće danas u Trstu o povezanosti zemalja zapadnog Balkana, ekonomskoj integraciji, razvoju privatnog sektora i međusobnim kontaktima ljudi. Na pitanje šta može da se postigne na tom samitu, Milinčić kaže da raspadom Jugoslavije, malo zemalja koje žive bolje i čiji su građani zadovoljni, osim možda Slovenije.

„Mi smo se prvo potrudili da razbijemo tu Jugoslaviju koja svima nedostaje. Malo je zemalja koje žive bolje i koje su zadovoljne, osim Slovenije. Zapad pokušava sada da nas ujedini, makar ekonomski, i da tu dođe do nekog konsenzusa. Međutim, svako od nas ima neki teret koji ga koči i koji je na neki način u suprotnosti sa interesima neke druge zemlje regiona“, rekla je Milinčić.

Ona kaže da je moguće da Evropska unija odluči da nezavisno od problema koje svaka država ima, „sve strpa u jedan koš, pa da se ti problemi rešavaju u okviru EU“. „U jedom smislu, to je teret za EU, ali EU ima i političke interese na ovom podneblju“, pa će morati da se time bavi.

Prisiljavanje neke zemlje da radi nešto protiv svojih interesa, biće teško, kaže Milinčić

„EU više ne funkcioniše po principu ‘jedna spoljna politika za sve’, nego bilateralno. I to je mnogo logičniji put. Prisiljavanje neke zemlje da radi nešto protiv svojih interesa, biće teško“, kaže Milinčić i dodaje da je „očigledan trend u svetui da se „spreči uticaj Rusije na Balkanu“.

Govoreći o Kosovu i „unutrašnjem konsenzusu“, Milinčić je rekla da ona ne zna šta to konkretno znači, ali da na Kosovu „neke stvari moraju da se definišu“.

„U Srbiji mogu ljudi da pričaju o Kosovu na ovaj ili onaj način. Ne bih volela da Srbi danas ratuju za bilo koju ideju, i da se pitanje Kosova rešava na taj način…Ali mora da postoji širok koncenzus, moraju neke stvari da se definišu. Albancima je tamo relativno dobro, njima je problem što nismo priznali Kosovo, ali Srbi su ti koji tamo žive u getu, i nešto mora da se uradi po tom pitanju, da se stvore normalni uslovi za život svih“, rekla je Milinčić.

Povodom štrajka u Fijatu, glavna urednica Sputnjika kaže da je problem što „pola ugovora s Fijatom nije poznato“ i niko ne sme to da otkrije, pa se ne zna „zašto naša vlada ne radi to što bi trebalo da radi, jer ne znamo šta piše u ugovoru“.

„Reč je o rukovodstvu koje nije naše. Kragujevac je grad koji živi od jedne fabrike. Taj Fijat je tu dugo, pravili smo ga sa željom da se izvozi što više. To nije nerentabilna fabrika, ali ima problema. Problem je i što je pola ugovora tajna i nje znamo šta piše u njemu“, rekla je Milinčić.

Marija Zaharova – slika „opuštenije“ Rusije

Komentarišući izveštaje u medijima o portparolki ruskog Ministarstva spoljnih poslova i fotografijama koje objavljuje na društvenim mrežama, Milinčić kaže da je Zaharova „šarmantna osoba čiji je zadatak da predstavi „lakšu stranu“ Rusije, koja se često ne vidi od onih protokolarnih.

„Zaharova se ponaša mnogo opuštenije nego što diplomatski protokoli nalažu. Ona je šarmantna osoba čiji je zadatak da predstavi Rusiji kakva zapravo jeste, lakšu stranu koja se često ne vidi od protokolarnih. Sa Ivicom Dačićem se dobro slaže, uvek ima da mu poruči nešto i to je simpatična igra koja privlači pažnju, a očigledno se sve to namerno radi“, smatra Milinčić.

loading...
Preuzeto od N1

Možda Vam se takođe svidi: -->>

Komentari

Učitavanje u toku. Molim Vas sačekajte.